Co prospívá a co škodí

Rozdělení vstupních surovin na žádoucí a nežádoucí
Přehled používaných surovin v krmivech pro psy, za co zodpovídají jednotlivé složky

                                                              
Kuřecí moučka, rybí moučka, jehněčí moučka nebo jiný konkrétní druh masové moučky na prvním místě složení

 
Vejce, mléko




 
Vedlejší produkty živočišného původu, masové deriváty, tzn. zobáky, pařáty, krev, střeva...

 
Živočišné proteiny jako základní stavební látka, zdroj aminokyselin a energie, poskytují vitamíny rozpustné v tucích a stopové a minerální látky
Rýže, pšenice, ječmen,
oves na druhém místě pořadí




 
Kukuřice





 
Vedlejší produkty rostlinného původu, obiloviny. Není-li surovina konkrétně specifikovaná, má výrobce možnost použít nejlevnější podřadné obiloviny na trhu. Sója, sójové boby Poskytují sacharidy jako zdroj energie, rostlinné proteiny jako zdroj aminokyselin, vlákninu na podporu střevních funkcí

 
Živočišné oleje - rybí tuk, kuřecí tuk...
 
  Rostlinné oleje, sójový olej

 
Zdroj esenciálních mastných kyselin pro kůži a srst, jsou zdrojem energie
Zelenina, ovoce, bylinky
 
    Antioxidanty, vláknina, probiotika, zdroj vitamínů a enzymů
  Vejce, mléko
 
Alergeny - lepek, sója, chemické konzervanty, barviva, zchutňovadla  

Rybí moučka 

Lněné semínko    Zdroj Omega 3 kyselin


SACHARIDY (cukry)
Mnoho krmiv obsahuje nadbytek sacharidů! Přizpůsobení psů a koček na stravu s nízkým obsahem sacharidů je patrné na jejich zubní struktuře a čelisti a také na nedostatku amylázy a dalších trávicích enzymů, které štěpí škrob. Dr. David Kronfeld se domnívá, že vysoké množství sacharidů ve psích krmivech podporuje koprofagii (požívání výkalů). Sacharidy získávané z obilí zůstávají populární kvůli jejich nízké ceně, snadné dostupnosti a jednoduché zpracovatelnosti. Nejkomerčnější krmiva uvádějí 2 i více obilných složek a přesahují 40% celkového množství sacharidů... Krmivo s vysokým obsahem sacharidů vyprodukuje větší objem stolice, která více zapáchá a obsahuje více vody.

PROTEINY (bílkoviny)
Pro masožravce se živočišné proteiny považují za kompletní a snadno stravitelné (pokrývají kompletní potřeby organismu). Hůře stravitelné rostlinné proteiny postrádají základní aminokyseliny.
Odeslat článek známému   Vytisknout